Ga naar content

Waarom een magazijnstelling verankeren?

In magazijnstellingen worden zware goederen opgeslagen. Zeker in grote palletstellingen is de belasting soms enorm. Een goede verankering van stellingen is daarom noodzakelijk om in het magazijn veilig te kunnen werken. In dit artikel vertellen wij meer over de wetgeving, verankeringsvoordelen en de eisen waar verankering aan moet voldoen.

Wat zegt de huidige regelgeving?


Tot 2008 was in Nederland de NEN 5051 van kracht. Deze normering schreef voor dat verankering verplicht was als een stelling meer dan 2 meter hoog was of de jukken de voorgeschreven hoogte-diepteverhouding overschreden. In plaats van verankeren mocht ook worden gekozen voor rug-aan-rugkoppeling ter vergroting van de kantelstabiliteit.

Sinds 2008 is de regelgeving met de komst van NEN-EN 15635 strenger geworden. Verankering is tegenwoordig verplicht voor alle magazijnstellingen met een mechanische belading. Dat komt omdat in de praktijk bleek dat losstaande stellingen leidden tot veel bedrijfsongevallen. Bijvoorbeeld door aanrijding of andere onvoorziene omstandigheden in het magazijn.


Waarom is verankering van een stelling belangrijk?


Het verankeren van een magazijnstelling minimaliseert de kans op ongelukken en houden de stelling stevig op zijn plaats in geval van bijvoorbeeld een aanrijding. Wel kunnen de staanders van de stelling hierdoor onherstelbaar beschadigen en kan vervanging alsnog noodzakelijk zijn. In eerste instantie komt het magazijnpersoneel echter niet in gevaar.

Naast het verhogen van de plaatsvastheid van een magazijnstelling vergroot verankering ook de algehele stabiliteit. Kanteling door dwarskrachten of verschuivende goederen is niet meer mogelijk en ook het instortingsgevaar verkleint. Bijkomend voordeel zijn de hogere belastbaarheid en de maatvastheid van de ganginrichting.


Waar moet verankering aan voldoen?


De verankering van een magazijnstelling heeft een grote invloed op de veiligheid. Corrosie van verankeringsoplossingen, beperkte diepte of een schuine hoek van boorgaten en telkens weer losgaande ankers zijn allemaal waarschuwingssignalen dat de verankeringskwaliteit te wensen overlaat.

Een jaarlijkse inspectie is noodzakelijk om de veiligheid van de magazijnsituatie te waarborgen en eventuele ongelukken door een verminderde verankeringskwaliteit te voorkomen. Deskundigheid van de inspecteur is noodzakelijk om tot een juiste beoordeling te komen. Meer weten? Neem contact op voor een magazijninspectie.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Ergonomie belangrijk bij keuze voor legbordstelling

Legbordstellingen behoren tot de meest veelzijdige magazijnstellingen. Ze zijn licht, eenvoudig te monteren en beschikken over de nodige draagkracht. Doordat de opgeslagen goederen vaak licht en klein zijn, is het risico op zware ongelukken bovendien nihil. Wel is ergonomie een belangrijk aspect dat veelal onderbelicht wordt.

Verpakkingsinstructies bij stapelen pallets

Heeft u een klein magazijn met vast personeel? Dan is bij iedereen helder hoe pallets gewikkeld en verpakt moeten worden. Beschikt u echter over een groot magazijn met wisselende arbeidskrachten, dan is de situatie anders. De beste manier van het verpakken van pallets is dan niet bij iedereen bekend, waardoor u hier duidelijke instructies over moet verstrekken.