Ga naar content

De beste ganginrichting in uw magazijn

Vorige week hebben wij reeds 3 tips voor een veilige magazijninrichting gegeven. Bijna net zo belangrijk als veiligheid, is de gebruiksvriendelijkheid van een magazijn. Personeel moet er immers prettig en snel kunnen werken, zodat u verzekerd bent van een maximale efficiëntie. Voorwaarde voor een goede gebruiksvriendelijkheid is een doordacht ontwerp van gangen en gangpaden.

Hoe smaller, hoe beter?
 

In eerste instantie kan het verleidelijk zijn de gangen in uw magazijn zo smal mogelijk te maken. Hoe smaller deze zijn, hoe meer vloeroppervlakte er immers overblijft voor opslag. Smalle gangen resulteren al snel in één of meer extra rijen stellingen in uw magazijn. Toch geldt ‘hoe smaller, hoe beter’ lang niet in alle gevallen.

Gebruikt u brede heftrucks of wilt u die in de toekomst eventueel gaan gebruiken? Dan is een bredere gang in uw magazijn absolute noodzaak. Een driewiel heftruck neemt in de breedte bijvoorbeeld maar liefst 3,2 meter aan ruimte in. Bij een reachtruck is dit al minder (2,8 meter), terwijl een speciale smallegangentruck slechts 1,8 meter in beslag neemt.
 

Voldoende gangbreedte voor heftrucks
 

Bedenk vooraf of de heftrucks elkaar moeten kunnen passeren in het gangpad. Dat vereist namelijk een gang die minimaal twee keer zo breed is. In veel gevallen is dit niet wenselijk, omdat het flink ten koste gaat van de totale opslagcapaciteit. Eenrichtingsverkeer of een werkwijze waarbij twee trucks nooit tegelijkertijd door dezelfde gang rijden, verdient in dat geval de voorkeur.

In veel magazijnen worden namelijk meerdere heftrucks tegelijk gebruikt. Waak er echter voor dat het aantal heftrucks de hoeveelheid gangen in uw magazijn niet overstijgt. De kans op opstoppingen in gangpaden neemt dan zienderogen toe. Dit wilt u ten koste van alles voorkomen, omdat de productiviteit hier flink onder lijdt.
 

Slimme opstelling van magazijnstellingen
 

Wat vaak al helpt, is om de richting van gangpaden af te stemmen op de richting van de goederenstroom. In de praktijk betekent dit vaak dat de gang begint in de buurt van de docks. De trucks moeten in dat geval een minimale afstand afleggen om te beginnen met hun gangroute. 

Plaats de magazijnstellingen daarnaast waar mogelijk in de lengterichting van het magazijn. Hoe langer de gangen, hoe minder vaak orderpickers moeten oversteken naar een andere gang. Hierdoor bespaart u op jaarbasis veel tijd en realiseert u een hogere productiviteit. 

Heeft u aanvullende vragen over uw magazijninrichting of wilt u meer weten over onze magazijnoplossingen? Neem dan vrijblijvend contact op en bel ons op 0341 - 49 33 36 of stuur een mailtje info@lppetersen.nl.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Mogelijkheden en risico's van inrijstellingen

Palletstellingen behoren zonder twijfel tot de meest gebruikte magazijnstellingen. Toch zijn er ook andere stellingen die grote voordelen bieden op het gebied van de opslag van goederen op pallets. Werkt u bijvoorbeeld graag volgens de LIFO-methode (Last In First Out) of wilt u de aanwezige vloeroppervlakte zo efficiënt mogelijk benutten? Dan is een inrijstelling een uitstekende optie.

Veilig verkeer naar uw palletstellingen buiten

Bij de plaatsing van palletstellingen in uw magazijn denkt u al snel aan binnenopslag. Maar in sommige gevallen is buitenopslag handiger, bijvoorbeeld door de specifieke arbeidsprocessen binnen uw bedrijf of een gebrek aan ruimte in de magazijnomgeving. Net als binnen, is het opstellen van een doordacht verkeersplan in dat geval van groot belang om de veiligheid van uw medewerkers te waarborgen.

3 misvattingen die valgevaar vergroten

In hoge magazijnen bestaat altijd het risico op een val. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers zelf vaak laconiek zijn over de risico’s. Aan het management dan ook de taak om de gevaren wél serieus te nemen en maatregelen te implementeren die het valgevaar waar mogelijk minimaliseren. Dat gebeurt niet altijd in voldoende mate, want met name 3 misvattingen zorgen voor onderschatting: