Ga naar content

Opslag van gevaarlijke stoffen in uw magazijn

Helaas komen arbeidsongevallen in magazijnen nog altijd regelmatig voor. Dat is niet verrassend, want er zijn tal van risicofactoren die de kans op een ongeval vergroten. Denk hierbij aan krappe gangen, hoge palletstellingen en zware lasten. Maar er is een nóg grotere risicofactor en dat is de opslag van gevaarlijke stoffen.

Risico's opslag gevaarlijke stoffen in palletstelling


In tal van sectoren wordt gewerkt met gevaarlijke stoffen en deze moeten natuurlijk worden opgeslagen. Dat gebeurt veelal in het magazijn, in een speciaal daarvoor bedoelde magazijnstelling zoals een palletstelling. Het is niet moeilijk voor te stellen hoe eerder besproken risico’s zoals instorting en aanrijding bij opslag van deze stoffen een nog groter gevaar opleveren.

Maar de opslag van gevaarlijke stoffen brengt ook andere risico’s met zich mee, die op zichzelf weer een ketenreactie kunnen veroorzaken. Een corrosieve stof die uit een verpakking lekt kan bijvoorbeeld de verpakking van een licht ontvlambare vloeistof aanvreten die een verdieping lager in de palletstelling ligt. Hierdoor ontstaat acuut explosie- en brandgevaar.


Voorkom gevaarlijke situaties in uw magazijnstelling


Bovenstaande risico’s zijn de reden dat er voor de opslag van gevaarlijke stoffen speciale wetgeving is ontwikkeld. Deze wordt beschreven in de Publicatiereeks Gevaarlijke Stoffen 15, veelvuldig afgekort tot PGS 15. De criteria richten zich niet alleen op het verhogen van de veiligheid op het gebied van brand- en explosiegevaar, maar ook op het gebied van arbeid en milieu. 

Ook in het Arbobesluit artikel 3.3 worden verschillende richtlijnen aangedragen om de veiligheid in het magazijn bij de opslag van gevaarlijke stoffen te verhogen. Hieronder volgt een korte samenvatting van de belangrijkste regelgeving op dit gebied:


Stabiliteit van magazijnstellingen

Een magazijnstelling moet stabiel zijn en voldoende draagvermogen bezitten om alle gevaarlijke stoffen veilig op te slaan. Dit geldt in het bijzonder voor palletstellingen, die door hun extra grote hoogte soms een hoger gevaarniveau opleveren.


Aanrijdbeveiliging van magazijnstellingen


Een magazijnstelling moet op verschillende manieren worden beschermd tegen aanrijding door heftrucks. Dit kan niet alleen door het aanbrengen van zaken als hoekbescherming, stijlbescherming en jukbescherming, maar ook door het kiezen van slimme rijroutes en het plaatsen van heldere logistieke bewegwijzering in het magazijn.


Inspectie van magazijnstellingen


De stellingen in uw magazijn moeten minimaal één keer per jaar worden gecontroleerd om de veiligheid te waarborgen. U kunt een magazijninspectie laten uitvoeren door de ervaren keurmeesters van L.P. Petersen.


Veilige indeling van magazijnstellingen


Bij de opslag van gevaarlijke stoffen in magazijnstellingen zoals palletstellingen moet gekozen worden voor een veilige indeling. Mogelijk gevaarlijke combinaties mogen niet in verticale zin (boven of onder elkaar) worden opgeslagen, om een scenario zoals in het eerder genoemde voorbeeld van een lekkende corrosieve stof te voorkomen.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Zorgen over toenemende aantal arbeidsongevallen

Gemiddeld vallen er 4 doden per jaar door ongelukken met heftrucks. Het illustreert nog maar eens het belang van een goede veiligheid in en rondom het magazijn. Zeker in een omgeving waar gewerkt wordt met hoge palletstellingen, vormt het af- en aanrijden van trucks een risico voor personeel te voet. Daarnaast wijst het stijgende aantal arbeidsongevallen op diverse andere veiligheidsrisico’s volgens Inspectiedienst SZW.

Hoe richt ik mijn magazijn efficiƫnter in?

Een hogere arbeidsproductiviteit en efficiëntie zijn voorname doelstellingen in vrijwel elk magazijn. Toch is er een factor die vaak over het hoofd wordt gezien, maar misschien wel het belangrijkst is: de magazijninrichting. Een optimale inrichting zorgt ervoor dat werkprocessen sneller verlopen en zowel de ergonomie als veiligheid verbeteren. Hieronder 5 tips voor een optimale magazijninrichting:

Pushback palletstelling: voordelen en tips

Slaat u grote pallets met zware goederen op in uw magazijn en werkt u het liefst volgens de LIFO-methode (Last In First Out)? Dan is de pushback stelling een type palletstelling dat u ongetwijfeld zal bevallen. In dit artikel vertellen wij over de voordelen van dit type magazijnstelling en de aspecten waarmee u zoal rekening moet houden.