Veilige blokstapeling in het magazijn
In sommige magazijnen worden regelmatig complete pallets in- of uitgeslagen. In de tussenliggende tijd worden ze opgeslagen en blokstapeling is daarvoor een ruimtebesparende methode. Deze manier van stapelen brengt echter ook bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee. In dit artikel geven we tips hoe u deze waar mogelijk kunt reduceren.
Nette werkwijze volgens 5S-methode
Hoewel blokstapeling ontegenzeglijk voordelen biedt op het gebied van ruimtebesparing en arbeidsefficiëntie, is discipline bij medewerkers vereist om de veiligheid te borgen. Met name een rommelige stapeling vergroot de kans op ongelukken, omdat de kans op aanrijdingen tussen trucks en personeel dan toeneemt.
Het is daarom van belang dat medewerkers gestructureerd te werk gaan en stapels pallets symmetrisch naast elkaar plaatsen. De eerder door ons besproken 5S-methode vormt in dit opzicht een handige leidraad. Zo ontstaan er duidelijke vakken op de magazijnvloer voor pallets die binnen uiteenlopende categorieën vallen.
Duidelijke belijning en bebording plaatsen
De vakken op de werkvloer kunnen op verschillende manieren worden aangegeven. Allereerst is natuurlijk het aanbrengen van belijning noodzakelijk, zodat personeel in één oogopslag kan zien naar welke plek de pallets vervoerd moeten worden. Ook zorgt een rechte belijning ervoor dat pallets netjes recht naast elkaar worden gestapeld.
Dit vermindert niet alleen de kans op aanrijding, maar zorgt ook nog eens voor een betere benutting van de beschikbare ruimte in het magazijn. Een andere maatregel die ruimtebesparing bevordert is het plaatsen van borden voor de chauffeurs van reachtrucks en vorkheftrucks. Zo hoeven zij niet te zoeken naar het juiste vak en vermindert de kans op ongelukken.
Gescheiden opslag halflege en complete pallets
Pallets kunnen nog zo netjes recht naast en op elkaar gestapeld worden; als ze tussentijds door medewerkers worden aangebroken, wordt de effectiviteit van de eerder genoemde veiligheidsmaatregelen teniet gedaan. In geval van orderverzameling door medewerkers is de kans op een aanrijding logischerwijs een stuk groter.
Ook voor de arbeidsefficiëntie heeft een gemengde opslag van complete en aangebroken pallets nadelen. Halflege pallets in palletstellingen moeten eerst worden weggehaald om zo bij de complete pallets te kunnen. Daarna moeten ze ook nog eens worden teruggezet. Zowel voor veiligheid als arbeidsefficiëntie is een gescheiden opslag van beide soorten pallets daarom aan te raden.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen