Ga naar content

Waarom lean manufacturing in het magazijn?

Er zijn allerlei manieren en methoden om een werkomgeving of magazijn in te richten. Eerder bespraken wij al eens de 5S-methode, die de nadruk legt op 5 fases voor een betere ordening van voorwerpen zoals pallets in een palletstelling. Een goed alternatief is de lean-methode, die ook wel bekend staat als lean manufacturing.

5S-methode versus lean-methode


De 5S-methode is van origine Japans en is vooral gericht op het zo efficiënt mogelijk opslaan van artikelen. Vaak blijkt een specifieke combinatie van verschillende opslagoplossingen (bijvoorbeeld palletstellingen, grootvakstellingen en legbordstellingen) te resulteren in de hoogste efficiëntie. Dat alles wordt dan afgekaderd binnen de 5 fasen van de methode.

De lean-methode streeft ook naar efficiëntie en is daarmee in essentie vergelijkbaar met de 5S-methode. Belangrijk verschil is echter dat lean manufacturing zich met name richt op het tegengaan van verspilling. Dit resulteert in een schone werkruimte of magazijnomgeving die door de overzichtelijke indeling ook nog eens opvalt door zijn hoge veiligheid.


De voordelen van lean manufacturing


Lean manufacturing geniet van oorsprong bekendheid als succesvolle filosofie in productieomgevingen. Ook in magazijn- en opslagruimtes wordt de methode echter in toenemende mate toegepast. Net als 5S is de strategie van origine afkomstig uit Japan. De achterliggende gedachte van oprichter Taiichi Ohno is dat alleen waardevermeerderende bedrijfsprocessen nuttig zijn.

Dat betekent dat alle bronnen van verspilling rigoureus uit de werkomgeving weggesneden worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fabricatefouten en fabricageverstoringen (in een fabriek), maar ook aan zaken als overproductie, voorraden, wachttijden en transport (in een magazijn). Het opsporen van deze verspillingsbronnen gebeurt middels zogenaamde value stream mapping.


Hoe werkt de lean-methode?


Value stream mapping brengt waardetoevoegende bedrijfsprocessen via een stroomdiagram in kaart en maakt zo inzichtelijk wat de bronnen van verspilling zijn. Vaak bevinden deze bronnen zich in werkprocessen in het magazijn die uit veel verschillende stappen bestaan. Door een aantal onnodige stappen te verwijderen of te optimaliseren, worden veel tijd en kosten bespaard.

De lean-methode leent zich net als methodes zoals 5S uitstekend voor softwarematige ondersteuning. Een aantal bekende ERP-systemen is reeds compatible met lean manufacturing en dat maakt het implementeren van deze bekende filosofie in de bedrijfsvoering alleen maar makkelijker. Ideaal voor bedrijven en magazijnen die voornamelijk flowgestuurd opereren.
Delen op social media
Gerelateerde artikelen

Hoe richt ik mijn magazijn efficiënter in?

Een hogere arbeidsproductiviteit en efficiëntie zijn voorname doelstellingen in vrijwel elk magazijn. Toch is er een factor die vaak over het hoofd wordt gezien, maar misschien wel het belangrijkst is: de magazijninrichting. Een optimale inrichting zorgt ervoor dat werkprocessen sneller verlopen en zowel de ergonomie als veiligheid verbeteren. Hieronder 5 tips voor een optimale magazijninrichting: